top of page

Teemu Takatalo (Fin)

Teemu Takatalo presents his video ”Valistuneen kuluttajan synninpäästö” - ”The Gospel of The Enlightened Consumer” and his raft project Silakka.

Kevät-kesällä 2010 taiteilijoista, aktivisteista ja veneenrakentajasta koostuva työryhmä rakensi suomalaisen yhteiskunnan tuottamista jätteistä merikelpoisen, tuulivoimalla kulkevan purjealuksen, joka laskettiin vesille elokuussa 2010 Taivassalon Hakkenpäässä. Vesillelaskusta saakka alus on purjehtinut Saaristomerellä ja Suomenlahden molemmilla rannoilla, etäällä mantereen suorakulmaisista konventioista ja katupölyn makuisesta logiikasta pelastamassa sitä vähää viisautta, jota vielä on pelastettavissa.

Purjehduksille kutsuttiin mukaan kiinostavia henkilöitä tieteen, taiteen sekä kategorisoimattoman elämän alueilta pohtimaan, puhumaan ja hiljentymään. Veneellä vierailivat mm. meribiologi Ilppo Vuorinen, vapaa kirjoittaja ja -tutkija Olli Tammilehto, filosofi Tere Vadén, aktivisti ja taiteilija Richard Thompson Coon, aktivisti Kai Vaara, Lotta Tenhunen, Juho Vuori, Ossi Kakko, sekä joukko muita pohdiskelijoita.

Nyt Silakan tarina julkaistaan dokumenttielokuva sekä 200 sivuinen kirja. Molempien teosten raaka-aineena on Silakan matkoilla tehdyt haastattelut, keskustelut sekä muu dokumenttimateriaali. Pelastusalus Silakka on kertomus itse tehdystä purjealuksesta, merestä ja ihmisten yhteisöstä – siitä miksi modernin ihmisen ja luonnon kohtaaminen johtaa kriisiin.

"Horisontissa häämöttää rannikko, kaupunki ja yhteiskunta, joiden totaalisuudelta ei säästy ilma, ei meri eikä veneilijä. Sen viemärien ympärillä kelluu kuolleita kaloja ja savupiiput tupruttavat myrkyllisiä kaasuja taivaalle. Aallot kuljettavat mukanaan muoviroskaa, ja vesi on levästä vihreää. Mielipuolinen, on ensimmäinen mieleen nouseva ajatus. Teknokraatit sanovat: ympäristövahinko – ikään kuin kyse olisi ennalta-arvaamattomasta vailla syy-yhteyksiä olevasta sattumasta."

Silakka -kirjan – mukana dokumenttielokuva -DVD – voi hankkia:

* Tamperelta Tulenkantajien kirjakauppa, Hämeenpuisto 25, puh: 045-3489688, email: tulenkantajatkauppa@gmail.com

* Helsingissä Mustan kanin kolo, Hämeentie 28 sekä kaikista Rosebud kirjakaupoista, esim. Kiasman kirjakauppa.

* Verkkotilaukset: Palladium Kirjat – palladiumkirjat.fi tai suoraan Silakan miehistöltä ttaipale@gmail.com

#video #review #theatre #art #exhibition #festival #finland

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page